BERLINS HISTORIE

Det ble et sterkt møte med Berlin. Byen har et tungt slør av historie som er helt umulig å ignorere.

Vi startet dagen med en guidet tur på Historisk Museum. Der hadde de utstillingen "Diversity Destroyed". Den tar for seg årene i forkant av andre verdens krig, nærmere bestemt 1933-1938. Det er helt utrolig hvordan nazistene manipulerte seg frem til makten. Mest av alt er jeg sjokkert over hvor mange som lot seg rive med. Metodene er grufulle og nesten ubegripelige, det var helt umulig å ikke bli berørt av det hele.

Etter å ha summet oss med litt lunsj bar det avsted til Holacaust Memorial. Et minnested for alle de livene som gikk tapt under krigen.

Det har vært lange kamper for å få denne minneplassen. Spørsmålet var om det virkelig var nødvendig å rippe opp i historien nok en gang?. Berlin og Tyskland er virkelig skamfulle for alt det grufulle som hendte under andre verdenskrig. Et minnested midt i Berlin ville til enhver tid minne dem om hva som hadde skjedd.

2005 ble Holacaust Memorial åpnet. På plassen ute står det 2711 steinblokker. Et helt tilfeldig tall som skal symbolisere det uvisse antallet mennesker som gikk tapt under krigen.

Under jorden finner man et moderne visningslokale. Det ble nok det sterkeste møte med historien for min del. Brev fra fanger i konsentrasjonsleir som visste at ingen hadde kommet levende fra det. En mor som skrev til sine barn og ba om at noen tok vare på de. Det var det siste de hadde hørt fra hele familien.

Tårene presset på og over... Bilder, stemmer, håndskrift... Alt fra uskyldige mennesker som ble drept fordi de ikke hadde riktig bakgrunn. Barn og voksne om hverandre. Nok en gang står det for meg som et stort mysterium at ikke noen rakk opp hånden før. Hvordan kunne så mange liv gå tapt før noen stoppet all galskapen?

Anniken

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits