MYSTERIET MAMMA

Jeg er vel ikke akkurat den som leser flest bøker her på kloden, men når noe interessant dukker opp så tar jeg meg tid.

Mysteriet Mamma handler om Trude og hennes mor som tok sitt eget liv. En tilsynelatende vellykket alenemor som fikset det meste. Solid økonomi, god utdannelse og en flott stilling som inspektør på Eidsvoll vgs.

Trude, en livsglad jente. Topp karakterer på skolen, engasjert og skikkelig mamma jente. Det skulle liksom bare være de to.

Boken blir til når Trude over 20 år etter morens død tar motet til seg for å gå igjennom alle tingene etter moren. I alle disse årene har de vært oppbevart på loftet hos faren.

Etter vært som Trude kommer ned i bunken kommer det samme spørsmålet om igjen og om igjen, hvorfor? Hun hadde jo meg... Finnes det virkelig noe som kan overskygge gleden ved å ha barn?

Etter å ha lest boken stiller jeg meg de samme spm. Hvordan kan en tilsynelatende vellykket kvinne klappe sammen og velge å reise fra sitt barn?
Er det virkelig noe som kan overskygge kjærligheten man har til sitt barn?

Jeg har alltid tenkt på selvmord som noe fryktelig egoistisk. En enkel løsning på noe som kunne ha vært løst. Mest sannsynlig ikke på en dag eller to, men kanskje år. Jeg velger å tro at uansett hvor dårlig mor du er, er du verdens beste for dine. Barn er ikke kritiske og de dømmer deg ikke for dine små mangler og feil.

Trude gikk på trinnet under meg på vgs. Jeg kan ikke huske henne som "jenta med selvmordsmamma", men hun søte med det lange fine håret. Trude har gått rakrygget gjennom livet og har helt klart flink-pike-syndromet. Er det en ting jeg er helt sikker på så er det at verken hun eller jeg kommer til å forlate våre poder, uansett hvor tungt det måtte bli!

Du finner reportasjer om Trude i Kamille og Mor og Barn. Der står det litt om hennes historie. Hvis du ble litt mer nysgjerrig; løp og kjøp boken ;)

Anniken

3 kommentarer

Gro

17.10.2013 kl.14:13

Har en lignende historie i litt perifer vennekrets. Jeg tror ikke det er mulig å forstå! Man må nok være "der" for å forstå? Jeg er i hvertfall helst sikker på at i det tilfellet jeg kjenner til så må denne moren ha vært helt 100% overbevist om at barna hennes ville ha det bedre om hun forsvant. Det er det eneste jeg forstår, for hun hadde ALDRI gjort noe som i hennes hode ville være skadelig eller ille for ungene. Det er mye man ikke vet om psykiske lidelser. På en eller annen måte må en del av hjernen totalt lammes? Gro

Vibeke

17.10.2013 kl.20:20

Denne boken ligger faktisk i bokhyllen, bestilte den gjennom bokklubben, men tida går så fort... Kanskje jeg må ta den fram og lese litt igjen...

Ufattelig det der med selvmord, jeg også tenker litt sånn at det er veldig egoistisk, men samtidig så tenker jeg at dersom man velger slike handlinger så er man ikke frisk, og det mener jeg ikke negativt. Som du sier, man velger jo ikke å forlate barna sine dersom man tenker klart! Utrolig trist når det skjer...

jervveien16

18.10.2013 kl.08:23

Gro: boken tar for seg et omfattende arbeide som Trude gjorde underveis i skriveprossessen. Hun tok kontakt med utallige eksperter. Deres meninger rundt "hvorfor?" blir langt fra besvart, men behandlingsmetoder derimot var det mye å hente i. Vi har kommet noen steg videre i behandlingsformene i psykiatrien.
Og nettopp dette med lammelse av hjernen er interessant, spesielt når vi snakker om elektrosjokk som behandling.
Uansett hvordan vi vrir og vender på det så er det bare tragisk...

jervveien16

18.10.2013 kl.08:32

Vibeke: Veldig lettlest og godt språk. For mitt vedkommende var det en spennende historie. Trude hadde noe interessant å fortelle meg og da er jeg lutter øre, eller øye i dette tilfelle :P
Vi får ha som livsmotto at uansett hvor ille det blir, så lev så lenge barna trenger deg.
Boken ble til også som en følge av et innlegg Trude hadde for avisen hun jobber for. En liten artikkel om "Mysteriet Mamma" hvor reaksjoner og svar haglet på i ettertid. Det var andre foreldre som takket Trude for å ha gitt dem nytt perspektiv på "Hvorfor leve?" Og med det tenkte hun at kanskje det var flere der ute som trengte å høre hennes historie? Kanskje kunne hun redde en usikker ungdom fra å miste moren sin?

Les også kan vi snakke mer om den senere ;)

Skriv en ny kommentar

hits